navigation icon navigation icon hover

Blackrock Clinic

CASE STUDY

This project included the construction of three additional floors on top of the existing Blackrock Clinic Hospital building whilst keeping the hospital operational 24 hours a day. The live hospital campus and phasing requirements of the client resulted in elaborate pedestrian and traffic management plans being developed and continuously updated throughout the project.

The extension comprises a structural steel frame with 150 mm hollowcore flooring with 75 mm structural screed. The elaborate external envelope is a combination of precast cladding and glazing whilst the roof is a combination of the re-specified IKO System, Kalzip and Kingspan cladding systems.

The new extension provides 80 new single bedrooms, two operating theatres and two endoscopy rooms. The internal works comprised a full fit-out incorporating offices, bedrooms (all en-suite) operating theatres day-care centre, nurse stations and administration areas.

The scope of works also included complicated interface works within the existing hospital building at the basement and ground floor levels along with the existing central atrium area; extension of the existing Energy Centre Building, Restaurant and ICU Buildings and Site Enabling Works.